beautylifebyhana: Perníčky

neděle 8. prosince 2019

Perníčky


Perníčky neodmyslitelně patří k Vánocům. Jsou ozdobou na talíři s vánočním cukrovím. Je to také cukroví, které většina z nás peče jako první. Pamatuji si, když jsem jako malá pekla s maminkou a perníčky jsme pekly už na začátku prosince, po upečení však byly perníčky tvrdé jako kámen a ani všemožné babské rady nepomohly. Proto jsme je pak řadu let nepekly. Po letech jsem je začala péct a vyzkoušela řadu receptů. Recept níže je na perníčky, které jsou po upečení ihned měkké, takže je můžete péct i pár dní před Vánoci. 

Na těsto budeme potřebovat
500 g hladké mouky
200 g másla 
140 g moučkového cukru 
80 g medu 
2 vejce
2 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 lžička skořice
1 prášek do pečiva s vinným kamenem 

Na bílkovou polevu:
1 bílek 
150 g moučkového cukru 
pár kapek citronové šťávy 

Postup:
V hrnci si rozpustíme máslo společně s medem. Pozor pouze rozehřejeme, nesmí se vařit. Odstavíme a necháme vychladnout. Mezitím si v míse smícháme všechny suché ingredience. Do vychladlého másla přidáme dvě vejce a rozšleháme je. Směs přilijeme do mísy s moučnou směsí, zamícháme a poté ještě zpracujeme ručně. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne. Druhý den vždy kousek těsta lehce povolíme v dlaních a vyválíme plát ne tenčí než 4 mm. Vykrajujeme libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 5-10 min (podle tloušťky těsta). Já vykrajuji perníčky cca 4 mm silné a peču zhruba 7 min. Těsto vyjde na zhruba 4-5 plechů. 

Délka pečení je nesmírně důležitá. Pokud perníčky přepečete, budou vždycky tvrdé. Skvělý tip, jak poznat, že perníčky jsou upečené tak akorát, najdete na Instagramu Markéty

Někdo perníčky potírá rozšlehaným vajíčkem, mě se líbí perníčky matné, takže je po upečení nechám na plechu pouze vychladnout. 

Bílkovou polevu připravíme tak, že si nejprve prosejeme moučkový cukr přes jemné sítko, aby v něm nezůstaly žádné krystalky. Poté přidáme bílek a pár kapek citronové šťávy. Šťávy dejte z počátku opravdu malinko, pokud bude poleva hustá, postupně přidávejte více. Polevu šlehám pár minut metličkou, která je u tyčového mixéru na šlehání bílků. Hustotu polevy vyzkoušejte na prvním perníčku. 



3 komentáře:

Děkuji za každý Váš komentář.