Linecké, další klasika, kterou pekly už naše prababičky. Dodnes se peče snad v každé domácnosti. Sladké, ale zároveň lehce nakyslé díky rybízovému džemu. Pamatuji si, že jsem toto tradiční cukroví jako malá moc nemusela. Vždycky jsme jej měli tvrdé a jednotlivé tvary na sebe nepasovaly. Linecké podle tohoto receptu drží tvar a na jazyku se jen rozplývá.
Na těsto budeme potřebovat:
500 g hladké mouky
320 g másla
160 g moučkového cukru
3 žloutky
1 vanilkový cukr
citronová kůra z jednoho citrónu
rybízový džem
Postup:Všechny suroviny zpracujeme v těsto. Těsto dáme odležet na několik hodin do lednice, klidně i do druhého dne. Těsto vyválíme na placku silnou cca 4 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 170 °C dorůžova cca 10-12 min. Po vychladnutí slepujeme rybízovým džemem.
Miluji linecké, mňam. :-)
OdpovědětVymazatPovídání nejen o kosmetice
Linecké je moje oblíbené cukroví ještě spolu s perníčky :)
OdpovědětVymazatVítejte u Mišky