beautylifebyhana: Mrkvový dort

středa 22. května 2019

Mrkvový dort


Mrkvový dort je můj velmi oblíbený, a to především díky tomu, že je dokonale vláčný. Korpus plný mrkve, rozinek a mandlí se skvěle hodí k podzimu, ale vzhledem k tomu, že letošní jaro připomíná spíše podzim, neuděláte chybu, když si ho připravíte i teď. Korpus je výborný i sám o sobě, ale v kombinaci s krémem se stává chuťově naprosto dokonalým dezertem. 

Těsto:
250 g mrkve 
200 g polohrubé mouky
175 ml oleje 
150 g moučkového cukru 
50 g rozinek namočených v rumu 
50 g mandlí 
3 vejce 
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice 
1 lžička muškátového oříšku 
pomerančová kůra

Krém: 
250 g tvarohu 
250 g mascarpone 
200 g žervé
80 g moučkového cukru 
2 lžíce javorového sirupu 
šťáva z poloviny pomeranče 

plátky mandlí na ozdobu 

Postup
Rozinky opláchneme a namočíme do rumu. Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny. Nastrouháme si mrkev a pomerančovou kůru. Do vyšlehaných vajíček přidáme nastrouhanou mrkev s pomerančovou kůrou, rozinky s rumem, nasekané mandle a vše zamícháme. Mouku smícháme se lžičkou jedlé sody, skořice a muškátového oříšku. Postupně do těsta přidáváme mouku a olej. Vše řádně promícháme. Dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy (tip: pokud chcete mít dort hezky rovný, ne vyšší v prostředku, je dobré těsto trochu navrstvit po okrajích formy, dort pak rovnoměrně vyběhne). Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 35 minut. Zda je dort upečený vyzkoušíme špejlí. 

Ingredience na krém dáme do misky a vše vyšleháme. Po upečení a vychladnutí dort v polovině rozřízneme a promažeme polovinou krému, druhou polovinu namažeme navrch a po okrajích dortu. Dort můžete posypat plátky mandlí.


4 komentáře:

Děkuji za každý Váš komentář.