Dneska jsem dostala chuť na můj oblíbený burger. Burgery z kvalitního hovězího masa si ráda dávám v různých restauracích, ale s oblibou si jej připravuji i doma, včetně domácí bulky. Nebojte, není to žádná věda a rozhodně stojí za to si dát práci s domácí bulkou. S tou z obchodu se totiž vůbec nedá srovnávat. Bulku pak kromě masa můžete naplnit čímkoliv, co máte rádi.
Na 10 burgerových bulek budeme potřebovat:
250 g hladké mouky
250 g celozrnné mouky
250 ml mléka
150 ml oleje
3 vejce
2 lžičky soli
35 g droždí
1 lžička cukru
sezam (klasický nebo černý)
rozšlehané vejce na potření
Na burgery budeme potřebovat:
1 a půl kg mletého hovězího masa
sůl
pepř
Na servírování budeme potřebovat:
rajčata, salát, slaninu, cibulové kroužky, čedar... Prostě vše co máte v burgeru rádi.
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto na bulky. Do vlažného mléka s cukrem přidáme droždí a necháme vzejít kvásek. Vzešlý kvásek přidáme do sypké směsi, vmícháme olej a vajíčka. Vypracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca hodinu. Po vykynutí si těsto rozdělíme na deset stejných částí. Já si jednotlivé kousky vážím, aby byly bulky přibližně stejně velké. Z těsta vytvoříme bochánky a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky dáváme více od sebe, v troubě ještě naběhnou. Bulky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme dozlatova cca 20 minut na 180 °C.
Mleté maso promícháme se solí a pepřem a důkladně propracujeme. Z masa vytvoříme deset burgerů, které můžeme opéct na pánvi nebo připravit na grilu.
Servírování se meze nekladou, burger můžete naplnit čímkoliv, co máte rádi. Já jsem připravila můj oblíbený s cibulovými kroužky, čedarem, rajčaty a pálivou omáčkou.
Mňam, hned bych se zakousla. Taky mám raději domácí pečivo, které si udělám sama. Je to opravdu o něčem jiném.
OdpovědětVymazatPovídání nejen o kosmetice
Tak ten vypadá velmi chutně :)
OdpovědětVymazatVítejte u Mišky
Díky za Vaše komentáře :)
OdpovědětVymazat